Zuurkool met zoete aardappel op 3 manieren

zuurkool met zoete aardappel
zuurkool met zoete aardappel

Ben je net als ik dol op zuurkool stamppot en wil je ook nog eens heel gezond eten? Dan is zuurkool met zoete aardappel en heel erg goede oplossing.

Minder koolhydraten in zoete aardappel?

Veel mensen denken dat in zoete aardappel minder koolhydraten zitten dan in de gewone aardappel. Jammer genoeg is dat niet helemaal waar. 100 gram zoete aardappel bevat 20 a 21 gram koolhydraten. Dat zijn dus iets meer koolhydraten dan de gewone aardappel bevat. Gewone aardappel bevat 19 gram koolhydraten. De koolhydraten in zoete aardappel zijn wel anders dan die in een gewone aardappel zitten. In zoete aardappel zit en langzaam koolhydraat.  Daardoor stijgt je glucosespiegel langzaam in plaats van snel. Je bloedsuikerspiegel krijgt dus minder heftige pieken. 

lekkere zoete aardappel
lekkere zoete aardappel

Waarom zou je dan toch zoete aardappel kiezen in plaats van gewone aardappel?

Zoete aardappel bevat meer vitamines en mineralen. Er zit bijvoorbeeld veel meer bètacaroteen in. Bètacaroteen is een antioxidant.  In je lichaam wordt bètacaroteen omgezet naar vitamine A.

Zoete aardappel bevat ook meer Calcium en iets meer vitamine C. Vitamine C is goed voor de huid en voor de weerstand. In zoete aardappel zit ook veel vitamine B6, dat is belangrijk voor onze bloedvaten. Vitamine B6 wordt ook geassocieerd met het verlagen van de bloeddruk. 

Eenvoudige zuurkoolstamppot met zoete aardappel

Dit is een Basic recept voor zuurkoolstamppot gemaakt met zoete aardappel. Geen gekke fratsen, niets moeilijks aan.  Het recept is goed voor vier personen

illustratie zoete aardappel

Ingrediënten voor zuurkoolstamppot met zoete aardappel

  • 1,5 kilo zoete aardappelen
  •  een ui
  •  klontje roomboter
  •  een handje rozijnen
  •  een pakje gerookte spekblokjes
  •  schuitje melk
  •  Een eetlepel grove mosterd

Zo maak je deze zoete aardappel stamppot zuurkool

  •  Schil de zoete aardappelen, en snij ze in stukken
  • kook de zoete aardappelen gaar in ongeveer 15 minuten
  •  snipper de ui
  •  bak in een Wok of koekenpan de spekblokjes uit
  •  voeg dan de ui toe,  en daarna de zuurkool
  •  als laatste doe je er de rozijntjes bij
  •  als de zoete aardappelen gaar zijn giet je de pan af, en met een klontje boter en een scheutje melk stamp je er een puree van
  • voeg de zuurkool en de spekjes toe aan de puree van zoete aardappel en schep alles goed door elkaar 

Supermakkelijke ovenschotel met zuurkool en zoete aardappel

Dit is een lekker gerecht voor door de week.  Niet moeilijk maar wel heel erg lekker. Ik ben gek op ovenschotels, vooral als er een laagje gegratineerde kaas op zit. Dit is typisch zo’n comfort-food gerecht. Je hoopt dat er nog een portie overblijft voor in de vriezer, maar meestal gaat hij helemaal op.

De ingrediënten die je nodig hebt voor zuurkool zoete aardappel ovenschotel

  • 1,5 kilo zoete aardappelen
  •  500g kerrie zuurkool
  • een appel, ik neem altijd een Pink Lady appel
  • Een handje rozijnen
  • halve rode paprika
  • een pakje gerookte spekjes
  • een klontje boter en een scheutje melk om van de zoete aardappel en puree te stampen
  • een zakje geraspte kaas (jong belegen)

Bereidingswijze zuurkool ovenschotel

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (kan je dat niet meer vergeten)
  •  Schil de zoete aardappelen en snij ze in stukken
  •  kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar
  •  Snij de paprika in kleine blokjes
  •  bak de spekjes krokant in een koekenpan
  •  bak de rode paprika nog even mee
  •  als de spekjes bijna klaar zijn doe je de kerriezuurkool ook nog even in de pan
  •  schip de zuurkool en de spekjes regelmatig om
  •  vet een ovenschaal in
  •  scherpte zuurkool met de spekjes in de paprika in de ovenschaal
  •  als de zoete aardappelen klaar zijn Groetjes eraf en met een klontje boter en een scheutje melk stamp je er een puree van
  • Schep de puree ook in de ovenschaal en verdeel het netjes
  • verdeel de geraspte kaas over de zuurkoolschotel
  • zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en na ongeveer 15 minuten Heb je een heerlijke zuurkoolschotel met zoete aardappel
  •  Eet smakelijk!
opengesneden zoete aardappel in de keuken
opengesneden zoete aardappel in de keuken

Zuurkoolschotel met zoete aardappel en gehakt

Altijd lekker toch, een ovenschotel met gehakt. Deze ovenschotel maak ik met zoete aardappels. Zoete aardappels zijn net even gezonder dan gewone aardappels. Een andere goede reden om zoete aardappels te gebruiken is dat het een mooie tegenhanger is tegen en het zure van de zuurkool.

De ingrediënten voor zuurkoolschotel met gehakt

  • 500 gram zuurkool
  • 1,2 kilo zoete aardappelen
  •  een witte ui 
  •  een teentje knoflook
  •  Klein blikje tomatenpuree
  •  een likje grove mosterd
  • een klontje boter en/of een scheutje melk
  •  een klein zakje geraspte belegen kaas
ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree
ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree

Zo maak je deze zuurkoolschotel  met gehakt klaar

  • Verwarm de oven vast voor op 200 graden
  • Schil de zoete aardappelen en snij ze in stukken
  • kook de zoete aardappelen in 15 minuten gaar
  • snipper de ui
  • bak het gehakt rul in een koekenpan met de ui en een teentje knoflook
  • Voeg ook de tomatenpuree toe
  • Uiteindelijk bak je ook de zuurkool nog even mee met het gehakt
  • als de zoete aardappelen klaar zijn giet je ze af en met een beetje melk of een klontje boter stamp je er een lekkere puree van (beetje mosterd toevoegen is lekker)
  • Doe het gehakt met zuurkool mengsel onder in een ovenschaal
  • daarbovenop komt dan een laagje zoete aardappelpuree
  • helemaal bovenop doen we de geraspte kaas
  •  zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven
  •  na 15 minuten is je ovenschotel klaar

Ik hoop dat je met deze 3 recepten voor zuurkool met zoete aardappel voldoende inspiratie hebt gekregen om eens een variant op de standaard zuurkool te maken. Weet je trouwens dat zoete aardappel een groente is?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*