Gebakken zuurkool uit de wok

gebakken zuurkool
gebakken zuurkool met worst

De oer-hollandse zuurkoolstamppot kennen we natuurlijk allemaal.  Maar het kan ook anders. Laten we de zuurkool eens gaan roerbakken. Dit is heel makkelijk en ook erg lekker. Deze variant is lekker pittig. Gebakken zuurkool uit de wok is heel eenvoudig klaar te maken.

Ik gebruik sambal badjak een kerrie om een totaal nieuwe smaak aan de standaard zuurkool te geven. Je kan ook sambal oelek gebruik. Sambal oelek is met name heet, sambal badjak heeft een meer kruidige smaak en is ook iets minder pittig.

Ja, en wat doen we dan met de aardappels?

Kan zuurkool volgens jou niet zonder aardappels? Dan serveer je ze er los bij in dit geval. Als je dan toch aan het zoeken bent naar nieuwe inspiratie: gewoon gebakken aardappels erbij serveren. Helemaal hip and happening is natuurlijk de zoete aardappel. Overweeg eens om zoete aardappelblokjes uit de oven te serveren bij de gebakken zuurkool. Een beetje rosti meebakken is ook een prima manier om toch nog wat aardappels toe te voegen aan dit gerecht.

Ingrediënten voor gebakken zuurkool

  • 500 gram zuurkool
  • een kleine ui
  • klein pakje spekjes
  • Een eetlepel kerriepoeder
  • 2 theelepel sambal badjak
  • handje rozijnen
  • halve magere rookworst
  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je overheerlijke gebakken zuurkool klaar?

  • Snipper de ui 
  • snij de rookworst in dunne plakjes
  • bak de spekjes uit in een wok, en voeg na een paar minuten ook de rookworst toe
  • voeg de gesnipperde ui toe
  • Spoel ondertussen even de zuurkool uit en laat uitlekken in een vergiet
  • als de spekjes mooi bruin gebakken zijn voeg je de zuurkool toe
  • Breng op smaak met sambal, kerrie en eventueel peper en zout
  •  als laatste doe je de rozijntjes erbij
  • Schep de gewokte zuurkool af en toe om
  • En klaar ben je. Zo simpel is het.

Zuurkool is dus niet alleen om te stampen, maar is ook heel geschikt om te roerbakken. Gebakken zuurkool is hartstikke lekker en staat hier regelmatig op het menu. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*