Zuurkoolstamppot met appel en spekjes

Traditioneel doen we meestal stukjes ananas in de zuurkoolstamppot maar zuurkoolstamppot met appel is het ook enorm lekker. Verder is dit een heel eenvoudig recept voor een flinke pan zuurkool, eigenlijk zonder verdere poespas. Natuurlijk kan je er ook nog een lekker rookworstje bij serveren of een balletje gehakt, net wat je zelf lekker lijkt of wat hoognodig op moet.

Ik maak deze zuurkool met 250 gram spekjes als ik er geen ander vlees bij serveer. Als ik ook nog een rookworstje erbij doe dan volstaat 125 gram spekblokjes (de helft van zo’n duo-pakje). Meer over zuurkool koken (kooktijden etc)

Dit zuurkoolstamppot recept is goed voor 4 personen

Ingrediënten voor zuurkoolstamppot met appel en spekjes

  • 1,5 kilo kruimige aardappels
  • 1 zakje zuurkool (500 gram)
  • 2 appels (stevige soort kiezen)
  • 250 gram spekblokjes
  • Handje rozijnen
  • Klein scheutje melk

Eventueel nog een extra rookworst voor wie het niet kan laten

Hoe maak je een pan zuurkool met appel en spekjes?

  • Schil de aardappels en snij ze in gelijke stukken
  • Zet de aardappels op het vuur met wat zout en water en kook de aardappels in 20 minuten gaar

Aardappels koken voor de zuurkoolstamppot met appel

Aardappels koken voor de zuurkoolstamppot met appel

  • Ondertussen in een hapjespan de spekjes uitbakken

    stamper

    De onovertroffen stamper, ook een probaat middel tegen iedere frustratie

  • Appels schillen en in blokjes snijden
  • Als de spekjes lichtbruin en een beetje krokant zijn dan doe je hier de stukjes appel bij en de zuurkool (vocht uit het zakje mag er gewoon bij)
  • Ook de rozijntjes toevoegen en de inhoud van de hapjespan in 15 minuten op laag vuur gaar stoven
  • De aardappels gieten we af zodra ze gaar zijn en dan doe je er een klein scheutje melk bij
  • Pak de stamper en maak puree van de gekookte aardappels
  • Dan de zuurkool met appel en spekjes bij de puree doen en alles voorzichtig door elkaar scheppen (niet meer stampen)
  • Roep iedereen aan tafel en val aan op je lekkere stamppot zuurkool met appel en spekjes

Super lekker op een koude winterse dag (maar wat let je om in de zomer ook eens zuurkool te maken?) Deze zuurkoolstamppot met appel kan je ook prima in de zomer serveren, misschien met wat extra fruit, zoals perzik of mandarijntjes. Met banaan is ook erg lekker.

Wel zin in zuurkool met fruit, maar niet met appel? Maak dan eens een zuurkoolschotel met brie en perzik!

Veel plezier met dit recept voor zuurkoolstamppot met appel

Laat een bericht achter