Zuurkoolschotel met gehakt en appel

Deze zuurkoolschotel met gehakt en appel valt in de categorie lekker en heel erg makkelijk om zelf te maken. Je hebt er niet veel werk aan, en al helemaal niet als je puree uit een pakje gebruikt maar veel mensen maken liever zelf puree. Ik ga in dit recept uit van even zelf aardappelpuree maken maar voel je vooral vrij om een pakje te gebruiken.

Geheel tegen alle trends in zie ik niet in waarom je soms niet even makkelijk zou mogen doen in de keuken.

Zolang je maar niet alles uit potjes en pakjes haalt zal je mij er niet over horen. Koken is leuk maar met een full-time baan en wat kinderen en een druk sociaal leven heb je gewoon niet altijd zin en tijd om alles zelf te doen.

Dit recept is geschikt voor 4 personen

zuurkoolschotel met gehakt en appel... kinderlijk eenvoudig te maken

zuurkoolschotel met gehakt en appel… kinderlijk eenvoudig te maken

Wat gaat er allemaal in deze zuurkoolschotel met gehakt en appel?

  • 400 gram gehakt
  • 1 grote ui
  • 500 gram zuurkool
  • 600 gram aardappelen
  • Scheutje melk
  • Scheutje olie om in te bakken
  • 2 stevige zoete appels
  • Handje rozijnen (of twee handjes…)
  • 1 mooie rode paprika
  • 2 theelepels rozemarijn
  • Paneermeel
  • Paar kleine klontjes roomboter
  • Peper en zout

Deze zuurkoolschotel met gehakt en appel maak ik het liefste met zoete rode appels

Deze zuurkoolschotel met gehakt en appel maak ik het liefste met zoete rode appels

Hoe maak je heel simpel een zuurkoolschotel met gehakt en appel?

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden
  • Doe de rozijntjes even in een kopje water, dan kunnen ze nog een beetje wellen
  • Kook de aardappels gaar in 20 minuten, dan afgieten, scheutje melk erbij en tot een lekkere puree stampen
  • Laat de zuurkool even uitlekken (evt. spoelen als je de zuurkoolschotel niet te zuur wilt maken)
  • Maak de ui schoon en snipper de ui
  • Paprika in blokjes snijden

rode paprika doormidden gesneden

  • Appels schillen en ook in blokjes snijden (schillen hoef niet per se, net wat je persoonlijke voorkeur is)
  • Zet een hapjespan op het vuur met wat olie en bak hierin de uien met de paprika
  • Als de uien een beetje glazig zijn dan doe je het gehakt erbij en bak tot het gehakt gaar en rul is
  • Als laatste doe ik er nog wat rozemarijn, peper en zout bij
  • Vet een ovenschaal in en doe onderin een klein laagje puree, de rest van de puree bewaren
  • Dan maak ik een laag met de helft het gehaktmengsel en daar strooi ik de blokjes appel en de rozijntjes overheen
  • Een laagje met de zuurkool
  • Dan weer een laagje met de rest van het gehakt
  • En als laatste een laagje puree
  • Om een mooi korstje te krijgen strooi ik er nog wat paneermeel overheen en ik leg een paar kleine klontjes roomboter op het paneermeel
  • Nu kan de zuurkoolschotel met gehakt en appel de oven in (ik zet hem altijd in het midden)
  • Na 25 a 30 minuten is je winterse zuurkoolschotel klaar

Voor wie van mening is dat zuurkool niet zonder worst kan…. Probeer dan eens dit recept: een lekkere romige zuurkoolschotel met rookworst 

Laat een bericht achter