Zuurkoolschotel met brie en perzik

Zuurkool ovenschotels kan je op ontelbaar veel manieren maken, dat merk je wel als je even op deze website aan het rondkijken bent. Dit recept voor zuurkoolschotel met brie heb ik ooit bij een vriendin gegeten en toen was het een vegetarische versie, ik geloof met noten maar nu maak ik het weer een beetje anders thuis, met ‘gewone’ uitgebakken spekjes. De vegetarische variant zet ik ook nog wel een keer op site, ga het even bij haar navragen.

Het is weer eens anders dan de standaard stamppot, dat komt door het lekkere romige laagje brie bovenop (wat is er eigenlijk niet lekker met gesmolten brie?) Ook de toevoeging van fruit is super lekker, het zoet van de perzik en de rozijntjes combineren heerlijk met het zure van de zuurkool.

Dit recept is goed voor 4 personen

Ingrediënten voor zuurkoolschotel met brie

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 500 gram zuurkool
  • 1 flinke pot of blik perziken
  • 1 grote hand rozijnen
  • 200 gram brie
  • 250 gram spekreepjes
  • Scheutje melk
  • Peper en zout
  • (1 rookworst optioneel voor wie het niet kan laten)

Zuurkool met perzik, een verrassend lekkere combinatie

Zuurkool met perzik, een verrassend lekkere combinatie

Hoe maak je een zalige zuurkoolschotel met brie en fruit?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • De aardappels schillen en in gelijke stukken snijden
  • Kook de aardappels gaar in 20 minuten
  • De spekjes krokant uitbakken in een hapjespan
  • De rozijnen even laten wellen in water
  • Dan de zuurkool verwarmen in de pan met de spekjes (in eigen sap voor een zure versie, met water of appelsap of sap van de perziken voor een minder zure versie) 10 a 15 minuten

Zuurkoolschotel met brie en perzik

Zuurkoolschotel met brie en perzik

  • De perziken in blokjes snijden en ook bij de zuurkool doen samen met de rozijntjes
  • Als de aardappels gaar zijn de aardappels stampen met een beetje melk en eventueel een klontje boter
  • Maak nu een laag met de perziken, zuurkool en de uitgebakken spekjes

Ovenschotel met zuurkool brie en perzik en lekkere uitgebakken spekjes

Ovenschotel met zuurkool brie en perzik en lekkere uitgebakken spekjes

  • Leg daar dan de aardappelpuree op
  • Nu de brie in plakjes snijden en bovenop de puree een mooi laagje brie neerleggen
  • Zet de zuurkoolschotel met brie in de voorverwarmde oven
  • Als de brie na een minuut of 20 gesmolten is, kan je iedereen aan tafel roepen

Zuurkoolschotel met brie net uit de oven

Zuurkoolschotel met brie net uit de oven

Voor wie een stamppot niet compleet is zonder worst: je kunt er natuurlijk ook gewoon een lekkere rookworst bij serveren.

Laat een bericht achter