Zuurkoolschotel met beenham en wijnzuurkool

Zuurkoolschotel met beenham uit de oven is geweldig smakelijk. Natuurlijk ken je vast wel het standaard broodje met gegrilde beenham maar ook door een ovenschotel kan je prima beenham gebruiken.

Ik koop dan meestal zo’n dikke plak beenham, die ligt vaak bij de vleeswaren, of ik koop zo’n hompje gegrilde beenham, dat valt wel iets voordeliger uit. Zandvliet heeft van die handige kleine hammetjes. Die hammetjes gebruik ik ook vaak voor andere maaltijden, zoals voor de maaltijdsalade met pasta.

Dit recept is goed voor 4 personen

Boodschappenlijstje voor zuurkoolschotel met beenham

  • 1 kilo aardappels
  • 250 gram gegrilde beenham
  • 1 zakje wijnzuurkool (500 gram)
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • Handje gewelde rozijnen
  • 2 appels
  • 150 gram geraspte kaas
  • Scheutje melk
  • Snuf zout
  • 1 a 2 eetlepels boter
  • 1 rookworst

Hoe maak je een zuurkoolschotel met beenham?

  • Oven voorverwarmen op 200 graden
  • De aardappels schillen, in gelijke stukken snijden en gaar koken in water met een beetje zout in 20 minuten
  • In een ander pannetje de wijnzuurkool gaar koken in 15 minuten (eventueel wat extra witte wijn toevoegen, of water, of appelsap)
  • Ondertussen de rozijnen laten wellen in water
  • De appels schillen en in blokjes snijden
  • De beenham in kleine reepjes snijden
  • Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en met wat melk en wat boter stampen tot je een lekkere puree hebt
  • De zuurkool uit laten lekken en door de puree roeren

Zuurkool laten uitlekken voor je zelfgemaakte zuurkoolschotel met beenham

Zuurkool laten uitlekken voor je zelfgemaakte zuurkoolschotel met beenham

  • Nu de mosterd, appel en rozijnen bij de zuurkool doen en alles goed door elkaar mengen (niet meer stampen)
  • Zout naar smaak toevoegen
  • Doe deze zuurkoolstamppot nu in een ovenschaal en strooi er wat geraspte kaas overheen
  • Zet de zuurkoolschotel met beenham nu in de oven en na 15 a 20 minuten is de kaas gesmolten en dan is je zuurkoolschotel al klaar
  • Als de zuurkoolschotel in de oven gaat heb je mooi tijd om de rookworst nog even te koken, serveer de rookworst er los bij.

Laat een bericht achter