Zuurkool met kip uit de oven

Zuurkool met kip, niet echt standaard maar wel erg lekker. Meestal maken we zuurkool met worst, of met spekjes maar ook met een mager stukje kipfilet kan je een heerlijke zuurkoolschotel maken. Je moet toch af en toe een variatie maken met zuurkool, zeker als je regelmatig zuurkool eet.

Zuurkool is een typisch low-budget wintergerecht maar ook in de zomer smaakt het prima. Boerenkool hoeft voor mij niet in de zomer, maar een lekkere zuurkoolschotel gaat er prima in, ook als de dagen langer zijn en de temperaturen klimmen naar de 25 graden. Zuurkool met kip uit de oven is gewoon altijd lekker.

De kip moet je wel even lekker kruiden, ik heb dat met cajunkruiden gedaan (staat altijd in mijn keukenkastje) maar ook met wat paprikapoeder of met gewone kant-en-klare kipkruiden krijg je een prima resultaat.

Ingrediënten voor zuurkool met kip

  • 400 gram kipfilet
  • 500 gram zuurkool
  • 2 zakjes aardappelpuree (check even of je extra melk/boter moet toevoegen)
  • 1 eetlepel cajunkruiden (of kipkruiden)
  • 1 grote rode paprika
  • 1 flinke ui
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 125 ml crème fraiche
  • 1 teentje knoflook
  • Klein scheutje olie
  • Beetje paneermeel

zuurkool met kip uit de oven

zuurkool met kip uit de oven

Hoe maak je zuurkoolschotel met kip uit de oven?

  • Verwarm de oven vast voor op 200 graden
  • De kipfilet in blokjes snijden en een beetje olie er over heen sprenkelen, dan de cajunkruiden (of jouw eigen favoriete kruiden) over de kip strooien en alles goed door elkaar roeren zodat de kip lekker veel smaak krijgt
  • Uitje snipperen en paprika in blokjes snijden
  • Zet een hapjespan op het vuur en bak de uien glazig, dan de kip toevoegen en bakken tot de kip gaar en lichtbruin is
  • Paprika toevoegen en nog even meebakken
  • De zuurkool uit laten lekken en dan de zuurkool bij de kip doen en het geheel 15 minuten zachtjes laten stoven
  • Op het laatst de crème fraiche door de zuurkool roeren en de oregano toevoegen
  • Ondertussen even de aardappelpuree klaarmaken (kan je natuurlijk ook zelf maken, het hoeft niet uit pakje)

zuurkool met kip maak je snel klaar met een zakje aardappelpuree

zuurkool met kip maak je snel klaar met een zakje aardappelpuree

  • Schep het kip – zuurkoolmengsel in een ovenschaal
  • Dan een laagje aardappelpuree over de ovenschotel verdelen en een beetje paneermeel over de puree strooien
  • Zet de zuurkoolschotel met kip in de voorverwarmde oven
  • Na ongeveer 25 minuten is de zuurkool met kip klaar

Voor wie een ovenschotel niet compleet is met een laagje kaas: gewoon lekker doen, is inderdaad heel erg lekker!

Latest Comments

  1. Gerard

Laat een bericht achter