Zoete zuurkool met appel

Zuurkool en een zoete appel, daar maak je een heerlijke stamppot van. En het mooie is: het is niet eens moeilijk om zelf te maken!

Er zijn mensen die het zure van zuurkool niet helemaal kunnen waarderen, speciaal voor die mensen: probeer dit recept eens. Het is minder zuur dan gewone zuurkoolstamppot en toch is het een lekkere stevige avondmaaltijd. Gewoon met rookworst natuurlijk.

Geen moeilijk gedoe, het recept is redelijk simpel dus ik zou zeggen, kookschort pakken en aan de slag.

Dit recept is goed voor 4 personen

Ingrediƫnten voor zuurkool met appeltjes

  • 1,5 kilo kruimige aardappels
  • 1 zakje zuurkool naturel
  • 2 handen rozijnen
  • 2 fris zoete appels
  • 1 rode paprika
  • 125 gram gerookte spekblokjes
  • 1 rookworst
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 scheut appelsap
  • Evt. klein beetje melk en boter voor de puree
  • zout

Hoe maak je zuurkool met appel?

  • Schil de aardappels en snij in gelijke stukken
  • Kook de aardappels in 20 minuten gaar in water met een snufje zout
  • In een hapjespan de spekjes uitbakken
  • Paprika schoonmaken en in blokjes snijden
  • Paprika nog even meebakken met de spekjes als die lichtbruin beginnen te worden, ook vast de mosterd erbij doen
  • Appels in blokjes snijden
  • Zuurkool een beetje afgieten, er mag nog wel wat vocht in blijven hoor
  • Als de spekjes lekker uitgebakken zijn: nu de zuurkool, appel en rozijnen bij de spekjes doen en voeg een flinke scheut appelsap toe

Als je appelsap toevoegt in plaats van het vocht uit de zuurkool dan zal de zuurkool minder zuur smaken.

Als je appelsap toevoegt in plaats van het vocht uit de zuurkool dan zal de zuurkool minder zuur smaken.

  • Stoof de zuurkool in de hapjespan gedurende 15 minuten, af en toe omscheppen, verder de deksel op de pan houden
  • Verwarm de rookworst volgens aanwijzingen op zak

Mijn favoriete rookworst moet 20 minuten in de pan

Mijn favoriete rookworst moet 20 minuten in de pan

  • Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en stamp er een grove puree van, evt. een scheutje melk en boter toevoegen
  • De zuurkool met spek en appel bij de puree doen en alles voorzichtig door elkaar scheppen
  • De rookworst apart serveren (of in plakjes snijden en ook door de stamppot scheppen)

Als je het nog iets zoeter wil maken: een paar abrikozen uit blik in blokjes snijden en toevoegen maakt de zuurkoolstamppot nog iets zoeter maar sneeuwt de smaak van appel wel een beetje onder.

Laat een bericht achter