Recept zuurkoolsoep met aardappel

Recept zuurkoolsoep aan het zoeken?  Dan moet je dit recept beslist een keer proberen. Ik maak de soep vaak heel basic, dus vegetarisch maar je kunt er bijvoorbeeld ook nog wat uitgebakken spekjes aan toevoegen, of reepjes gerookte kip.

Deze versie is met dunne reepjes ham. Ik koop dan graag gerookte flinterdun gesneden ham en die ham scheur ik dan nog wat kleiner. De ham kook ik verder niet mee, maar die strooi op einde over de soep heen, als garnering. Dan blijft de smaak van de gerookte ham lekker aanwezig.

Dit is typische wintersoep, stevig, winterse ingrediënten en goed vullend. Als je een kom op hebt kan je er wel weer even tegenaan. Een lekkere soep voor na het schaatsen, een strandwandeling etc. Op deze site staat ook nog een lekker recept voor zuurkoolsoep met spekjes, misschien moet je ook even bekijken.

Dit recept is goed voor 4 personen

Ingrediënten voor recept zuurkoolsoep

  • 1 liter groentebouillon
  • 1 kleine ui
  • 125 gram zuurkool
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram flinterdun gesneden ham
  • 150 ml slagroom
  • 400 gram aardappel in blokjes
  • 1 theelepel komijnzaad
  • Bosje kervel
  • Peper en zout
  • Scheutje olijfolie

Hoe maak je zuurkoolsoep met ham?

  • De ui pellen en snipperen
  • Een soeppan op het vuur zetten met een scheutje olijfolie
  • Bak de uien glazig in 5 minuten, na 3 minuten de knoflook persen boven de pan (nu gaat het heel lekker ruiken in de keuken en er komen wellicht wat mensen bij jou in de keuken informeren wat je aan het maken bent…. Zuurkoolsoep???? Huh???? Ruikt wel lekker in ieder geval.

knoflook voor recept zuurkoolsoep

Het gaat heerlijk ruiken in de keuken terwijl jij je recept zuurkoolsoep aan het maken bent

  • Ondertussen de aardappels schillen en in kleine blokjes snijden
  • Als de uien mooi glazig zijn doe je de aardappelblokjes erbij met de zuurkool en de komijn
  • Nog even lekker fruiten in de pan en dan kan de bouillon erbij
  • Breng de zuurkool aardappelsoep aan de kook en laat de soep nog 15-20 minuten zachtjes doorkoken (tot de aardappels gaar zijn, even prikken of proeven om te testen)
  • Pureer dan de soep met een staafmixer en voeg peper en zout toe naar smaak
  • Kervel als laatste door de soep roeren
  • Schep de soep in kommen en garneer met wat dungesneden ham

Veel plezier met dit lekkere wintersoepje met zuurkool

Laat een bericht achter