Hitsige zuurkool van Oma

De zuurkool van Oma is wereldberoemd (binnen mijn familie dan) Mijn moeder maakt de lekkerste zuurkool, dat zullen veel mensen zeggen natuurlijk maar ik zou zeggen: probeer dit zuurkoolrecept eens en ik denk dat je het dan wel me eens bent. Geen standaard zuurkool stamppot, wel heel erg lekker.

De meeste mensen koken zuurkool, of ze stoven het, of ze maken er een ovenschotel van. Vaak zijn die schotels toch een beetje ‘laf’ van smaak. Deze zuurkool van oma is echt anders; lekker pittig door de sambal en de zuurkool die we gaan roerbakken. Super handig met één pan samen met de spekjes.

In dit recept maken we zelf puree met echte aardappels maar als je in tijdnood zit kan je ook gewoon een pakje puree nemen. (ik zal het aan niemand doorvertellen)

Hitsige zuurkool van oma

Hitsige zuurkool van oma

Ingrediënten pittige roerbak zuurkool van oma

  • 500 gram zuurkool
  • 1 kilo aardappelen
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 250 gram spekblokjes
  • Handje rozijnen
  • 3 ananasringen
  • Klein scheutje ketjap manis
  • ½ eetlepel sambal
  • ½ theelepel tijm (gedroogde versie)
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Klontje boter (voor de puree)

Hoe maak je lekkere pittige zuurkool van oma klaar?

  • Kook de aardappels gaar in een pan met een beetje zout (20 minuten)
  • In een hapjespan de spekjes uitbakken op een laag vuurtje

Spekjes opbakken voor de pittige zuurkool van oma

Spekjes opbakken voor de pittige zuurkool van oma

  • De zuurkool even afspoelen met water en in een vergiet uit laten lekken
  • De uien schoonmaken en snipperen en paprika in blokjes snijden (pitjes en zaadlijsten verwijderen natuurlijk)
  • De uien bij de spekjes doen en meebakken tot ze mooi glazig zijn.
  • Dan doe je de paprika en de sambal ook in de pan samen met de ananas, tijm, kerrie en een scheutje ketjap
  • Bak het geheel nog een paar minuten door (ongeveer 5 minuten)
  • Nu kan de zuurkool er bij. Alles goed door elkaar scheppen en op laag vuur nog 10 minuten verwarmen
  • De aardappels afgieten, klontje boter erbij doen en tot puree stampen
  • Serveer de hitsige zuurkool op een bord met de puree ernaast

Liefhebbers van rookworst: wat let je om er ook nog een rookworstje bij te serveren? Dat smaakt prima.

Laat een bericht achter